Prima pagină > sfortele armate > O poza pe zi 6

O poza pe zi 6


Dragor de mine pe șasiu de tanc TR-85M1. Vehicul blindat de geniu, folosit pentru neutralizarea minelor terestre antitanc. Cinci bucăţi au fost construite între 2007-2009.

 

Dragorul de mine pe şasiu de tanc DMT 85M1 este un produs derivat al tancului românesc mijlociu TR-85M1 „BIZON”, fiind destinat pentru a desfăşura o serie de misiuni specifice. Şasiul purtător, agregatul energetic, instalaţia de propulsie-suspensie şi alte sisteme importante sunt similare cu cele ale produsului de origine, asigurând aceleaşi performanţe recunoscute pentru vehiculele de luptă blindate pe şenile (capacitate de protecţie pentru echipaj şi instalaţii,  mobilitate, performanţe dinamice).

Pe lângă acestea, dragorul de mine prezintă o serie de sisteme şi instalaţii speciale.

Turela fixă oferă o protecţie balistică nivel 2 şi este echipată cu aparatură optică zi/noapte pentru observarea câmpului de luptă.

Apărarea apropiată este realizată cu ajutorul unei platforme telecomandate de tragere, echipată cu armament uşor şi cu posibilităţi de executare a focului atât ziua cât şi noaptea, graţie camerei termale montate. Pe acest tip de platformă pot fi montate arme calibru est sau NATO (vest).

În cele două variante realizate, muniţia folosită este similară cu cea a armamentului secundar montat pe produsul de bază (TR 85M1). În plus, ambele sisteme au posibilităţi de dare a focului în mod electric, precum şi sistem de primă armare la distanţă (pirotehnic şi/sau electromecanic).

Dispozitivul de dragare mecanic (plug) este destinat neutralizării minelor de presiune antitanc îngropate sau dispuse la suprafaţă, în condiţii de totală siguranţă. Adâncimea de dragare este controlată cu ajutorul unui sistem de acţionare hidraulic, fiind configurabilă în funcţie  de situaţia tactică (caracteristicile terenului, tipurile de ameninţare etc.). Sistemul este structurat pe trei secţiuni principale, care pot fi comandate separat. Pentru misiuni speciale, în lotul sistemului sunt livrate o serie de accesorii (pentru curăţarea rapidă a căilor rutiere, pentru tăierea rădăcinilor de arbuşti etc.). Acest produs este similar, din punct de vedere al construcţiei şi al performanţelor, cu produsele utilizate de către alte armate NATO.

Dragorul electromagnetic este destinat neutralizării minelor cu acţiune electromagnetică, prin generarea unui câmp magnetic-ţintă falsă  la o distanţă  de 6 m în faţa vehiculului. De regulă, se foloseşte împreună cu dragorul mecanic.

Macaraua asigură autonomia totală a vehiculului, putând fi folosită atât la manevrarea diferitelor elemente ale vehiculului blindat, precum montarea-demontarea plugului, cât şi pentru diferite intervenţii tehnice sau genistice. Sarcina maximă este de 6,5 t/3,8 m şi este comandată din exterior.

Dispozitivul de marcare a culoarului deminat este un sistem pirotehnic cu comandă electrică şi  are rolul de a delimita zonele (culoarele) dragate, acţionarea făcându-se din interior. Este similar cu cel montat pe autospecialele de cercetare NBC sau de geniu.

Instalaţia de avertizare la iluminarea laser este o variantă derivată a sistemului SAILR, existent pe tanc, acoperirea câmpului de 360 grade făcându-se cu ajutorul a patru blocuri de senzori dispuşi pe părţile laterale ale vehiculului. Această instalaţie lucrează în regim integrat cu o instalaţie de lansare grenade fumigene, în vederea mascării vehiculului.

Sistemul de comunicaţii este realizat printr-o variantă a staţiei PANTHER 2000 V, varianta K1 prezentând aceleaşi caracteristici tactico-tehnice.

Instalaţia de climatizare constituie un element de noutate pentru această familie de produse, încadrându-se în tendinţa generală de mărire a nivelului de confort în interiorul maşinilor de luptă. Instalaţia asigură atât funcţia de răcire, cât şi de încălzire, în funcţie de necesităţi.

Sistemul de protecţie NBC este similar cu cel de pe  TR 85M1.

Instalaţia de stins incendiu, cu câteva modificări, este aceeaşi cu cea folosită pe produsul de origine, fiind structurată pe două entităţi independente: camera de luptă şi camera energetică.

 

CARACTERISTICI TACTICO-TEHNICE:

Masa totală: 43 t.

Motor: Diesel, 8 cilindri, 860 CP.

Viteza de deplasare: 62 km/h.

Panta longitudinală: 32 grade.

Panta transversală: 17 grade.

Raza de viraj nepericuloasă: 65 m.

Lăţimea şanţului antitanc traversat: 2,8 m.

Adâncimea de dragare: 300 mm.

Viteza de dragare: 7-12 km/h.

Lăţimea porţiunii dragate: 3.900 mm.

Sarcina maximă a macaralei: 6,5 t.

 

ARMAMENT

Platforma telecomandată de tragere, echipată cu cameră termală.

Posibilităţi de echipare:

– mitralieră cal.7,62  mm sau 12,7  mm (est);

– mitralieră cal.7,62 mm sau 12,7 mm NATO;

– dare electrică a focului;

– mecanism pentru prima armare cu comandă electrică;

– instalaţie lansare grenade fumigene.

sursa: Forter

Reclame
  1. Victor
    15/02/2011 la 13:52

    Hah hah ce mai dracovenie,poti sa il bagi in distributia viitorului Terminator 5,il faci argintiu metalizat,ca sa luceasca mai bine la soare ca de camuflaj robotii nu au nevoie,si ii montezi un robot dala chinezesc cu un craniu metalic si doua lanterne laser in loc de ochi, 2 mitraliere gatling si gata dracovenia.

  2. 15/02/2011 la 14:28

    daaa, dar e mai bun la scos cartofi.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: