Prima pagină > sfortele armate > Libia si europenii

Libia si europenii


Sub mandat ONU o serie de tari s-au grabit sa sara in ajutorul rebelilor inghesuiti de trupele loiale lui Gaddafi. Avioane de lupta, nave de asalt si submarine de atac se inghesuie intr-o zona a Mediteranei pentru a-si aduce contributia la pace. Pentru  aceea-si contributie se grabesc doua portavioane: Entreprise si Charles de Gaulle plus navele de escorta. Sper ca nu trebuie sa mentionez unitatile speciale care deja sunt pe teritoriul libian si armamentul usor care a intrat din Egipt.

Una dintre problemele „pacificatorilor” din acest moment este lipsa de consens. Actiunea pornita in tromba de Franta si Marea Britanie cu sprijin direct al Italiei si strambaturi din nas ale americanilor s-a impotmolit in „detalii”. Cel mai important este dupa mine „cine plateste?”

Obama a obtinut mandatul ONU (Franta si M Britanie nu au reusit singure) dar a spus foarte clar ca vrea sa predea conducerea si coordonarea operatiunilor catre NATO.  Nato in schimb este divizat intre pro si contra. Un nu  hotarat vine acum si din partea Turciei nu numai dinspre Germania.  Ca atare avem o situatie bizara in care unele state europene doreau sa se implice in conflict dar nu au mandat iar apoi dupa ce a aparut mandatul ONU alte state nu mai doresc implicarea sau chiar vor sa se retarga. SUA s-a implicat in obtinerea mandatului ONU abia dupa ce Liga Araba a cerut in unanimitate acest lucru dar acum aceea-si liga da inapoi si cere ca interventia sa se limiteze doar la protejarea civililor si nu atacuri asupta infrastructurii si armatei Libaneze precum si  sa nu duca la o invazie a Libiei. De asemenea desii la inceput a promis technica de lupta si oameni liga s-a aratat limitata doar la promisiuni.

Concluzie:

Franta vrea ca sa limiteze amestecul NATO , Italia vrea doar sub  conducerea NATO,  Germania nu vrea sa se bage, Turcia pune problema sub aspectul investitiilor pe care le-a facut in Libia si intreaba deja pe fata daca pentru petrol e toata povestea, Liga Araba e deja depasita de amploarea evenimentelor,  Romania nu are cu ce si nici nu vrea.

Ca si o paranteza la Ajdabiya un grup de rebeli au atacat orasul din deja comunele camionete Toyota doar ca sa descopere ca loviturile aeriene contra armatei Libiene sunt mai dese in zona Benghazi deci tancurile de aici erau „la post”.  Ca atare „si-au luat-o in freza” si au plecat la fel de repede cum au sosit (daca nu chiar mai repede).

Asta duce la o intrebare fireasca: Daca fortele lui Gaddafi opresc atacul si incep rebelii sa contra-atace ce va face forta de interdictie sa opreasca masacrarea civililor prinsi la mijloc?

Reclame
 1. 23/03/2011 la 11:22

  Mie mi se par destul de organizati rebelii astia pentru niste civili care au iesit in strada sa protesteze .

  • 23/03/2011 la 11:26

   Au printre ei fosti soldati si ofiteri care au dezertat. Si evident „organizatori si planificatori” straini 🙂

 2. 23/03/2011 la 11:34

  Au o organizare aproape militara si se comporta exact ca o armata .

 3. vladys
  01/07/2011 la 18:39

  mult au facut in 100 de zile. De atunci trebuiau sa termine totul!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: