Prima pagină > de prin net adunate > Gaura de sarpe

Gaura de sarpe


Evenimentele din Irak si apoi Libia aduc la lumina reflectoarelor buncarele, centrele de comanda si adaposturile subterane. Folosite de mii de ani adaposturile subterane (la inceput pesteri naturale, apoi cavitati sapate de om) au avantajele si dezavantajele lor.  De la povestirile cu supravietuitorii urgiilor ascunsi in fantani pana la imaginile cu „gaura de sarpe” in care Saddam Husein a ajuns sa se ascunda, drumul a fost lung si presarat cu multe atrocitati. In A-stan sistemul de pesteri folosit de talibani a fost redutabil (dar nu suficient pentru a opri puterea distructiva a bombelor americane), in al doilea razboi mondial civilii aveau o legatura aparte cu pivnitele caselor, in primul razboi soldatii sapau transee si adaposturi cat le tineau mainile.

Dar sa revenim la zilele noastre cand incertitudinile economice, militare, politice tind sa arate celor inclinati spre fatalism un eventual sfarsit al civilizatiei. Oamenii prevazatori au inceput sa construiasca una-alta pe langa case in ideea protejarii familiei, au inceput sa se intereseze de technici de supravietuire, au achizitionat rezerve de hrana si medicamente.

Nicaieri nu este mai pregnanta mania adaposturilor „doomsday” decat in SUA, evident o reminescenta a perioadei Razboiului Rece.

Ideea in sine nu este rea, in caz de nevoie ai la indemana rezerve de apa si hrana, medicamente, haine curate si mai ales un loc protejat de efectele exploziilor, radiatiilor, vandalilor, etc.  Evident intr-o tara brazdata frecvent de tornade/ uragane/ inundatii catastrofale/ zapezi istorice si alte asemenea bucurii  parca nu suna rau o mica investitie in siguranta personala

Reclame
  1. 06/09/2011 la 23:31

    Cred ca la americani se preteaza o investitie ca asta, ca la noi pivnita si subsolul blocului e de baza !

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: