Prima pagină > de prin net adunate, sfortele armate > Turcia vireaza, flancul estic ingenuncheaza

Turcia vireaza, flancul estic ingenuncheaza


Asta-i calea, aia o urmam

Dupa ajugerea in Turcia la putere a unor islamisti moderati incet, incet se vede cum Turcia vireaza de la rolul pe care il avea in NATO. Incepand odata cu refuzul de a permite trecerea trupelor americane pe teritoriul ei in atacul asupra Irakului politica Ankarei a fost de intarire continua a fortelor armate si de asorbtie in industria nationala a noilor technologii de lupta. Acesta absobtie fie ca s-a facut prin programe de offset, fie prin participare la cercetare-dezvoltare  fie prin achizitia de licente (AltayT-155_Fırtına, F35 JSF).

In momentul de fata armata turca este cu adevarat o forta in regiune fiind a doua ca marime din NATO cu peste 600.000 de oameni si avand armament modern (submarine type 209, fregate Meko 200, tancuri Leopard2A4, avioane F16,  UAV-uri etc), intr-un numar suficient cat si echipamente mai vechi modernizate (vezi M48A5T2 ,M60A3TTS,F4)

Problema care se pune acum este ce se va intampla in viitor daca linia de actiune actuala se mentine. Grecia nu mai poate tine pasul cu dezvoltarea militara a Turciei, Israelul este cam inghesuit atat de Iran cat si de palestinieni iar mai nou de noua conducere din Egipt. Revolutiile din tarile africane au adus un mare semn de intrebare legat de influienta islamismului extremist in noile conduceri iar o Turcie in ascensiune nu poate fi privit decat cu bucurie de acestia. PKK o ia in barba indiferent ca e in Irak sau in Turcia, Israelului i se arata pisica si industria de armament turca raporteaza realizari peste realizari. La UE i s-a transmis „pa si la revedere, daca voi nu ne-ati vrut, nu va vrem nici noi” deci cam atat cu reformele si cu laicismul. Colac peste pupaza generalii care asigurau prin traditia loviturilor militare laicitatea Turciei au fost struniti de actualul premier Erdogan.

Poate ar trebui sa privim cu noi ochi anumite miscari ale SUA in regiune: parteneriatul strategic cu Romania, oferta de Abrams M1 gratis facuta Greciei, instalarea scutului la Desevelu si viitoarele sisteme de pe fregatele romanesti. Colac peste pupaza ne modernizam Delfinul. Intr-un mare final se pare ca au ajuns si americanii la concluzia ca e mai valoros functional decat ca fier vechi.

Din centru rasare soarele 🙂

Reclame
  1. 09/12/2011 la 22:10

    Foarte bun articolul. Poate ar trebui sa scrii mai des astfel articole…

  2. 09/12/2011 la 22:13

    Fac si eu ce pot..cu timpul stau foarte prost, asa ca prefer sa citesc mai mult si sa scriu mai putin

  3. 10/12/2011 la 10:22

    Si colac peste pupaza, economia Turciei incepe sa intre in recesiune, asa ca este nevoie de noi piete de desfacere pentru industria turca .

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: