Prima pagină > sfortele armate > Smart defence

Smart defence


Conceptul Smart Defence de care tot auzim in ultima vreme si care pune „la comun” echipamente extrem de scumpe il consider ca fiind una dintre solutiile americane la „zgarcenia” europenilor in achizitia de armament si technica militara. Pregatirea pe un echipament nou de obicei necesita asimilarea de cunostinte si tactici noi iar integrarea capacitatilor existente deja cu noutatile si modificarile aduse pot schimba (uneori radical) conceptiile si modul de gandire a centrelor de planificare militara. Sa ne gandim ce a insemnat pentru armata romana achizitia de UAV americane sau a radarelor moderne.

Momentan din ce am inteles de aici Romania ar mai avea operational doar un singur UAV in Afganistan, restul cazand la datorie sau fiind canibalizate. Oare ce vom pune in locul lor? Avem in tara firme capabile sa face ceva asemanator sau vom continua sa cumparam de afara. Poate UTI se va implica si impreuna cu Elbit vor scoate ceva „made in romania” sa nu mai tot canibalizam echipamentele.

Acum cincizeci de ani intr-un razboi conventional mureau mii de oameni intr-o saptamana. Acum o tara  se retrage din Afganistan daca ii mor douazeci de combatanti (pentru ca guvernul pierde „sustinerea in parlament”) sau daca e amenintata cu atacuri teroriste. Sa nu uitam de retragerea Spaniei dupa atacul de la Madrid. Ce garantie putem noi avea ca vom face fata singuri la o alta situatie precum cea de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial?  Atunci ne-am trezit singuri, cu o industrie de aparare slab dezvoltata, cu echipamente  cumparate doar ca unii sa-si ia spaga, cu o clasa politica care habar nu avea pe ce lume traieste. Acum situatia pare trasa la indigo. Suntem in pragul unei noi crize economice, dupa ce abia am scapat de alta, problemele interne ale politicienilor romani nu par sa se mai sfarseasca iar inzestrarea armatei cu echipamente moderne este asa cum o stim cu totii. Solutia pentru a iesi din acesta mlastina in care se pare ca ne place sa ne balacim este chiar Smart Defence asta. Cu o fractiune din costuri avem acces la technologie ultramoderna, la pregatirea utilizatorilor si a technicienilor. Avem technologie noua integrata in centrele de comanda precum si aducerea la zi a tacticilor si manevrelor.

In cazul cel mai nefavorabil posibil este esential sa ai oameni pregatiti, cu experienta. Echipamentele pot fi cumparate dar experienta nu.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: