Prima pagină > politichia > Miopia la politicienii romani

Miopia la politicienii romani


Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare”

   Printre lucrurile pozitive ale perioadei comuniste din Romania era si „planul cincinal” Se stabileau niste obiective pe termen mediu si se incepea lucrul la ele. Indiferent ca era vorba despre un combinat de celuloza si hartie, de o fabrica de ciment sau de o noua cale ferata pe linie politica se luau masurile necesare pentru ca in timpul impus sa se termine constructia si sa se dea in exploatare. Doar prin cresterea capacitatilor de productie se puteau atinge cifrele uneori aiuritoare trecute in planificarea de la centru. Nu trebuiesc uitate nici problemele care apareau cu raportari „ajustate din pix”, cu conditiile grele in care lucrau muncitorii (va mai amintiti de coloniile muncitoresti?), cu calitatea uneori precara a materialelor si utilajelor, cu „ala mic de la partid’ de se baga in toate si lista poate continua.

  Sa revenim in schimb la zilele noastre si sa presupunem ca X, Y si Z vor sa devina „parlamentar independent”. Sa presupunem si ca are o oarecare notorietate in satul/orasul/judetul natal. Incep sa apara cheltuielile cu campania electorala si nu sunt putine: mai un concert, salariul la staff-ul de campanie, afise, pliante, deplasari la intalniri cu alegatorii, niste donatii la aia nevoiasi, niste galeti, geci, zahar etc. Suma care se strange la final este consistenta. La astea se adauga promisiunile care vor trebui (teoretic) respectate in caz ca este ales si pentru care trebuie data o masa, o maslina la cine trebuie: niste bani la bugetul local pentru drumuri, mai o reparatie la scoala, etc.  Nimeni nu intreaba ce pierdere financiara au Y si Z care au pierdut alegerile dat fiindca toti trei si-au asumat posibilitatea de a pierde banii. Odata ajuns X in parlament se orienteaza pentru recuperarea investitiei de la alegeri si respectarea promisiunilor (teoretic). Apar banii pentru cabinetul senatorial, angajarile de „asistenti”=nevasta, copii, fini, etc la fel cum apar absentele la sedintele din plen, schimburile de experienta in Burkina Fasco, Malaezia si Argentina. Chiar nu conteaza despre ce era vorba in schimburile astea de experienta, doar e vorba de o excursie pe gratis pentru revenirea dupa stresul din alegeri.

 Avem deasemenea varianta cu alegerea pe lista de partid. Si aici intervin cheltuieli dar defalcate pe tot parcursul anilor de activitate. Incepand de la hartie pentru fluturasi, timp pentru intalniri la partid, cotizatie (dupa nivelul dorit), donatii si pana la invarteala interna (o masa, o maslina la sefu’ de la judet). Aici avem in schimb varianta compensatorie in caz de pierderea alegerilor locale: o descentralizata, mai un post in administratie, mai o numire de consilier, etc daca partidul performeaza bine la nivel national.  De acolo se obtine recuperarea investitiei fara a tine cont de consecinte : capusari de firme detinute de stat/SA/regii autonome, deoarece spatele e tinut de partid. In  concluzie: cei alesi au ca prioritate recuperarea banilor investiti in alegeri, apoi o acumulare de capital pentru urmatoarele alegeri. O alta categorie este a celor care folosesc imunitatea parlamentara pentru a se pune la adapost de lege. Averi stranse in cativa ani in Romania de o persoana care depasesc cele stranse de cateva generatii in Germania nu sunt raritati. Masinile care sunt in parcarile din timpul conventiilor partidelor lamuresc multe.

Nu am vazut proiecte de tara pentru o generatie, nu am vazut dezbateri serioase cu puncte dezbatute individual pe proiecte economice de dezvoltare a regiunilor, nu am vazut o strategie acceptata de toate partidele care sa reziste unei schimbari de guvern. Nu am vazut partid care sa mearga pana in panzele albe pentru ceva pozitiv pentru Romania. PDL a mers acceptabil `pana la momentul in care a fost arestat Apostol (fostul primar al Clujului). Apoi au facut masa comuna pentru blocarea justitiei urmand sa dispara de pe scena politica intr-un termen mediu. PSD isi protejeaza primarii penali cu toata conducerea in frunte, PNL are in frunte un muzeograf extraordinar in datul din gura fara alte realizari profesionale. Nici unul dintre oamenii politici actuali nu se poate lauda cu o viziune macar pe termen mediu. Apreciez la presedintele actual ca e consecvent in legatura cu NATO si UE.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu